Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #743

    Larry Jo Silver
    Participant

    Buna ziua.
    Va propun un subiect interesant.Arta stradala in Romania.
    Desi aceasta forma de arta exista si in tara noastra inca din anii 90‘,acest subiect nu a fost dezbatut mai pe nicaieri,atat in presa cat si in media. Numele meu este Constantin I.Laurentiu,desi in lumea artistica sunt cunoscut ca si Larry Jo Silver,numele meu de scena.Sunt unul dintre primii oameni care au initiat aceasta forma de arta stradala in Romania in 1994.Atat eu,cat si alti colegi din aceasta breasla ne-am lovit de-a lungul timpului de un vid legislativ in ceea ce priveste reglementarea acestui act cultural-artistic.Am reusit sa supravietuim prin diferite mijloace,de cele mai multe ori cazand la ‘mica intelegere‘ cu organele de Politie sau fostii Gardieni pulbici.
    Arta stradala este in primul rand o traditie veche de peste 1600 de ani asa cum reiese din diferite articole Wikipedia.Ea imbraca multe forme de exprimare dar cea mai cunoscuta dintre acestea la noi in tara a fost muzica.Sunt ferm convins ca daca nu ati trecut niciodata pe langa cineva care canta pe strada cu o chitara,mandolina,acordeon sau alt instrument muzical,pe langa vre-un papusar sau om statuie,macar ati vazut prin intermediul internetului o manifestare de acest gen.Pentru multi dintre cei care isi exprima arta in strada, aceasta activitate a devenit un mod de viata.Din aceasta prestatie se intretin si supravietuiesc intr-un mod liber .Bineinteles ca exista si diverse persoane care sub acest aspect au dezvoltat o forma de cersetorie mascata.Este de ajuns sa ne aducem aminte de calatoriile cu metroul din anii 2000 cand aproape in fiecare vagon rasunau glasurile mult prea fragede ale unor copii,fredonand celebrul cantec ‘‘Mamelor din lumea-ntreaga/eu va dau un singur sfat‘‘.Desi cei mai multi dintre ei erau expoatati,este oarecum de apreciat faptul ca decat sa furi sau sa dai in cap la cineva,mai bine canti ce stii,si daca lumea iti da,iti da.Daca nu,mai incerci.
    Dar sa revin la oile mele ))).
    Reintorcandu-ma in tara dupa un lung pelerinaj in Europa (2009-2015),m-am lovit de acelasi vid legislativ ,deoarece aceasta activitate nu este deloc reglementata prin lege sau prin vreo hotarare de consiliu al primariei,oricare ar fi aceasta.In toate tarile Uniunii Europene,si cand spun toate ma refer chiar la toate,exista acte normative in ceea ce priveste arta stradala.Acestea pot fi gasite chiar si pe siturile primariilor.In anumite cazuri se necesita chiar si o auditie in prealabil,tocmai pentru a se face o delimitare clara intre cei ce sunt intradevar artisti si cei care vor doar sa se foloseasca de aceasta activitate pentru a masca cersetoria.Cersetorie care,apropo,in alte tari nu este sanctionata contraventional.
    In sprijinul acestei afirmantii,va pot pune la dispozitie diferite autorizatii eliberate pentru arta stradala pe care le-am obtinut din diferite orase si tari.
    Din pacate,la noi in tara multi agenti ai Politiei sau Politia locala,nu reusesc sau nu vor sa faca diferenta dintre un act de cultura si cersetorie/tulburarea linistii publice.Am sa va dau acum cateva argumente care demonstreaza ca aceasta activitate nu poate fi sanctionata contraventional ,cei care au facut-o deja savarsind un abuz,bazat mai mult pe subiectivism,invidie sau pur si simplu prostie.
    Articolul 30 din Constitutia Romaniei,dupa care sunt facute si legile tarii noastre,se refera la libertatea de exprimare.Nu am sa il exemplific aici deoarece incerc sa optimizez cat pot de mult timpul dumneavoastra alocat citirii acesei relatari si sa fiu cat mai obiectiv in cele ce urmeaza.
    Pe de alta parte, darul manual este o formă specială de donaţie care are ca obiect bunuri mobile corporale (de exemplu: bani în numerar) pentru formarea şi validitatea căreia, pe lângă acordul de voinţă al părţilor, este necesară tradiţiunea, adică predarea efectivă, materială a bunului (a numerarului). În ceea ce priveşte bunurile mobile corporale (exemplu: banii în numerar) cu o valoare de până la 25.000 de lei, acestea pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, pentru sume de bani până la suma de 25.000 de lei, legiuitorul permite ca donaţia să nu îmbrace forma autentică, actul nefiind necesar a fi făcut la notarul public, ci suma respectivă poate fi doar predată donatarului (făcându-se „tradiţiunea” bunului, a banilor în numerar) prin „dar manual”, fiind suficient într-un astfel de caz acordul de voinţă al părţilor (donator şi donatar).
    Articolul 1011 din Codul Civil. (http://legestart.ro/donatii-informatii-pe-care-ar-fi-bine-sa-le-cunoastem/ )
    In data de 15 Iunie anul curent am fost amendat contraventional in pasajul pietonal de la Universitate(Bucuresti). Acuzatile au fost de apelare la mila publicului.Fapta sanctionata prin legea 61 la articolul 2 punctul 3.In acelasi pasaj,am mai cantat de doua ori in prealabil pana cand sa fiu sanctionat.O oarecare doamna,caruia din pacate nu i-am retinut numele,care sa recomandat a fi administratoarea pasajului de fiecare data cand ma vedea ca desfasor aceasta activitate,incerca sa imi explice ca desi pasajul de la Universitate face parte din domeniul public,dar el beneficiaza de o alta reglementare a acestui domeniu. Am intrebat firesc daca exista o lege in acest sens referitoare la arta stradala pentru acest loc.Raspunsul a fost evaziv,doamna administrator invitandu-ma la dansa in birou.Nu am dat curs acestei invitatii deoarece ,vazand legatura stransa dintre acasta si organele de Politie locala,am avut sentimentul ca voi trai din nou aceleasi clipe din 1994 unde in biroul Politiei metrou se cadea la mica invoiala.
    Intr-un final,un agent al Politiei locale imi aduce la cunostinta faptul ca voi fi sanctionat pentru tulburarea linistii publice,intrebandu-ma daca vreau sa semnez procesul verbal. Raspunsul a fost nu.
    Activitatea mea a decurs pana la terminarea programului care nu dureaza niciodata mai mult de 60 de minute,o limita pe care eu mi-am impuso pentru a nu crea un disconfort acustic vizavi de persoanele care locuiesc,lucreaza sau isi desfasoara anumite activitati in zona in care eu cant.Un respect fata de societatea din jurul meu pe care l-am dobandit in toti acesti ani de cand prestez aceasta activitate.

    Impotriva acestui proces verbal de contraventie biroul de avocatatura care ma reprezinta a depus o contestatie in instanta,deoarece consider ca am fost jignit de catre autoritatile care au aplicat aceasta amenda,ele savarsind un abuz,sau mai bine spus, neavand capacitatea intelectuala de a face diferenta dintre un act cultural-artistic si cersetorie.

    Va voi tine la curent cu decizia data de catre instanta de judecata.Primul termen,12.Feb.2016.

    Daca acest subiect va trezit interesul si doriti sa sprijiniti si dumneavoastra artistii stradali din Romania prin expunerea informatiilor de mai sus ,atat eu cat si in numele lor ,va multumesc!
    Va doresc o zi buna in continuare.

    Larry Jo Silver

    Email: larry_jo_silver@yahoo.com
    Facebook: https://www.facebook.com/artistdestrada

    21 2
Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
  • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.